Design improvements to the scheme

Design improvements to the scheme

Having undertaken an extensive pre-application consultation process, a planning application was submitted to London Borough of Hackney in November 2012.

In December 2012, a number of comments were raised by planning officers and consultees including OPEN Dalston in relation to the building height, elevational detail on the northern block, and the use of materials. London Borough of Hackney requested additional information, however it was felt that this could not be provided within the limited timescales and a decision was made to withdraw the application to allow sufficient time to address these comments comprehensively.

We have since engaged again with officers to resolve with these design matters and have revised the scheme accordingly to meet their wishes.

The key changes are highlighted below.

Northern-combined

The original Northern site design, left. The revised design, right, illustrates the removal of the eighth storey, plus the remodelling of the sixth and seventh storeys

Northern site

• Eighth storey completely removed. This is a substantial concession for the scheme which has reduced the density of development by more than 5,000sq ft and resulted in a large improvement to daylight/sunlight on neighbouring properties.

• Sixth and seventh storeys remodelled, particularly onto the High Street, to set them further back and address links to neighbouring buildings, significantly reducing the impact on the street.

• Use of enhanced and more expensive cladding materials (zinc).

• Duplex unit at ground floor in Boleyn Road developed to incorporate winter garden and improve the perception of increased safety in the street.

• Detailed design studies provided to London Borough of Hackney design officers (and included within application) for key areas to highlight exemplar quality approach to design detail and high quality materials.

• Floor to ceiling height increased in all habitable rooms.

• Significant amendments to prominent corner at junction of Kingsland High Street and Boleyn Road; greater expanse of glazing to visually ‘lighten’ the corner at upper levels.

Southern Site Kingsland High Street

The Southern site, viewed here from Kingsland High Street, features zinc cladding to the top floor

Southern site

• Use of enhanced and more expensive cladding materials (zinc).

• Use of enhanced and more expensive materials at ground floor level of Ashwin Street (smooth reconstituted stone).

• Additional balconies at southern end of development.

• Bedroom windows facing Ashwin Street increased in height.

• Detailed design studies provided to London Borough of Hackney design officers (and included within application) for key areas to highlight exemplar quality approach to design detail and high quality materials.

• Floor to ceiling height increased in all habitable rooms.